زندگینامه آلفرد هیچکاک
آلفرد هیچکاک (Sir Alfred Joseph Hitchcock) یکی از بهترین و موفق ترین کارگردانان و فیلم سازان فیلم های کلاسیک دنیا است. او اهل انگلستان است و در تاریخ 13 اوت سال 1899 شهر لندن متولد شد. آلفرد هیچکاک یکی از تاثیرگذارترین چهره های تاریخ سینماست. وی در 29 آوریل 1980 در شهر لس انجلس آمریکا از دنیا رفت.
در این مقاله از مجله موفقیت یکشو به معرفی زندگینامه آلفرد هیچکاک کارگردان نابغه سینما می پردازیم.
دوران کودکی
او در خانواده ای پنج نفره با دو خواهر متولد شد. او فرزند دوم بود. خانواده آنها کاتولیک بودند. نام پدرش ویلیام هیچکاک بود. پدرش سبزی فروش بود و در رعایت انضباط بسیار سختگیر بود. یکبار پدر آلفرد به دلیل بد رفتاری ها و بی انضباطی های پسرش، نامه ای به دست او داد و او را به ایستگاه پلیس محلی فرستاد. روی نامه نوشته شده بود به دلیل بد رفتاری های این پسر، درخواست تنبیه او را دارد. گروهبان وظیفه نیز به درخواست پدر آلفرد، او را برای دقایقی حبس کرد.
آلفرد در محله ایست اند لندن میزیست. جایی که یک قاتل سریالی معروف به نام Jack the Ripper (جک چاک دهنده) محله را در تسخیر خود داشت. تا دو دهه از جوانی هیچکاک صحبت از این قاتل مخوف همه جای محله را پر کرده بود. اما در چنین محله نامناسب و خطرناک، نابغه ی سینمای جهان رشد کرد و بزرگ شد.
فردی به نام فرانسوا تروفو که یک فیلم ساز فرانسوی است، در مورد شخصیت هیچکاک گفته است:
او ظاهری مطمئن به خویش، بذله گو و طعنه زنی دارد. در صورتی که پشت این ظاهر فردی بسیار احساسی و عاطفی وجود دارد که بسیار شکننده و صدمه پذیر است. او در تمام آثارش سعی دارد عواطفی که خود عمیقا احساس کرده را به مخاطب منتقل کند. فیلم سازی که در به تصویر کشیدن ترس در سینما نظیر ندارد، خود فردی ترسان است. من تصور میکنم که این ویژگی او سبب شده است تا در اینگونه آثار بسیار موفق باشد.
شروع کار هنری
آلفرد هیچکاک فیلم سازی ماهر و حرفه ای، با آثاری دلهره آور است. او در سن 26 سالگی (1915) در یک استودیوی فیلم سازی کار خود را به عنوان طراح تیتراژ آغاز کرد. او به سرعت در صنعت سینما پیشرفت کرد و کارگردانی را در انگلستان تجربه کرد. اولین تجربه کارگردانی او در سال 1925 با ساخت فیلم صامت انگلیسی – آلمانی پلژر گاردن رقم خورد. او پس از کسب موفقیت هایی در ساخت فیلم، در سال 1939 به آمریکا سفر کرد. او در آمریکا با ساخت فیلم ربکا وارد هالیوود شد.
او در ساخت آثارش از فیلمنامه نویسان دیگر نیز کمک می گرفت. اما علاقمند بود تا به جز کارگردان، تهیه کننده آثارش نیز باشد. او نویسنده 22 فیلم است و در 29 فیلم دیگر در جایگاه تهیه کننده حضور پیدا کرده است. در 33 فیلم نیز به عنوان بازیگر ایفای نقش کرده است.
او در مجموع شش دهه فعالیت خود 67 فیلم را کارگردانی کرده است. اولین تجربه او در سال 1925 رقم خورد اما قبل از آن نیز فیلمی به نام عدد 13 را شروع کرد که ناتمام ماند. آخرین فیلم او نیز در سال 1976 با نام توطئه خانوادگی ساخته شد.
آلفرد هیچکاک به لطف مصاحبه های فراوانی که داشت، حضور کوتاهش در فیلم هایی که می ساخت و تهیه کنندگی یک سریال تلویزیونی به نام “آلفرد هیچکاک تقدیم می کند” به یک چهره شناخته شده تبدیل شد. در سریال تلویزیونی آلفرد هیچکاک تقدیم می کند، او به عنوان راوی داستان ایفای نقش می کرد.
یکی از رموز موفقیت آلفرد هیچکاک همگام شدن با تکنولوژی جدید بود. او هیچگاه با تکنولوژی جدید و پیشرفت هایی که در ساخت فیلم های سینمایی شکل می گرفت مخالفت نمی کرد؛ بلکه تلاش می کرد تا از این تکنیک ها به بهترین شکل ممکن بهره ببرد. برای مثال هنگامی که تکنولوژی صداگذاری به سینما وارد شد. او ساخت فیلم های صامت را آمیخته با صدا به شیوه ای صحیح ترکیب کرد. او در این خصوص می گوید:
هنر فیلم های سینمایی به تصویر کشیدن داستانی آمیخته با عواطف و احساسات موجود در آن است. من فیلم هایی که این روز ها در سینما پخش می شوند را فیلم نمی نامم؛ بلکه اینها صرفا مجموعه تصاویریست از مردمی که با یکدیگر صحبت میکنند. وقتی فیلمی ساخته میشود، تا جای ممکن باید برای بیان داستان از تصاویر استفاده کرد و تنها زمانی از گفتگو استفاده کرد که با تصاویر قابل بیان نباشند. من همیشه کوشیده ام تا داستان را ابتدا به شکل سینمایی و به وسیله یک رشته تصاویر بیان کنم. اولین فیلم ناطق آلفرد هیچکاک در سال 1929 با نام حق السکوت ساخته شد.
او از تکنیک های مختلف به شیوه ای خلاقانه و هوشمندانه بهره می برد. بسیاری او را ابداع کننده تکنیک تعلیق یا سوسپانس می دانند و به او لقب استاد تعلیق داده اند. او از این تکنیک به شیوه ای اصیل و کارآمد بهره می برد. سوسپانس مدام و به جا در اکثر آثار هیچکاک مورد استفاده قرار می گرفت.
او همچنین از تکنیک های روز دنیا در فیلم برداری و تدوین آثارش استفاده می کرد. تکنیک هایی چون آرایش تصویری، نور و سایه، حرکات پیچیده دوربین (یادآور سینمای صامت در آلمان) استفاده از تدوین استعاری مونتاژ مربوط به شوروی با برش های موازی در سینمای آمریکا بهره گرفت.
افتخارات
او در بیش از پنجاه سال فعالیت هنری خود فیلم های زیادی را به دنیای هنر معرفی کرد و جوایز متعددی را از جشنواره های مختلف کسب کرده است. اما در مورد جایزه اسکار برخی منابع ادعا میکنند که هیچکدام از فیلم های آلفرد هیچکاک تاکنون برنده جایز اسکار نشده اند و تنها برخی از آنها نامزد دریافت این جایزه بوده اند. اما برخی دیگر از منابع اعلام می کنند که تعداد 46 اثر از او نامزد اسکار شده اند و از این تعداد 6 اثر برنده جازه اسکار شده اند.
نتیجه گیری
آلفرد هیچکاک یکی از موفق ترین شخصیت های سینمایی است. او الگو و استاد بسیاری از فیلم سازان جهان است. فیلم های او کلاس درسی برای سایر فیلم سازان است. این فرد همیشه به دنبال نو آوری در آثار خود بود.
رمز موفقیت آلفرد هیچکاک، پیدا کردن رسالت خود در زندگی بود. او باید فیلم ساز می شد. هیچکاک ابتدا در سال 1913 – 1914 در به کالج سنت ایگناتیوس رفت و سپس در دانشکده مهندسی دریایی و ناوبری شورای شهرستان لندن مشغول شد. او تا سال 1918 نیز در بخش فروش شرکت W.T. Henley’s Telegraph Works کار می کرد. او در همین زمان فهمید که چیزی در درون وجود او، او را به سوی هنر سینما فرامی خواند. او در نهایت تسلیم این ندای درونی شد و به سمت سینما و فیلم سازی روی آورد.
دیدگاهتان را بنویسید