زندگینامه ریچارد برانسون
ریچارد برانسون یک کارآفرین انگلیسی است که شهرت خود را به دلیل تاسیس گروه ویرجین کسب کرده است. او از معدود کارآفرینانی است که ادعا می کند در مسیر شغلی و زندگی خود، هیچگاه شکست نخورده است و همیشه در هر زمینه ای که فعالیت کرده، به مرور رشد کرده و موفق شده است. او در سال 2000 نشان شوالیه را به پاس خدمات ماندگارش در زمینه تجارت و کارآفرینی از کاخ باکینگهام دریافت کرد. طبق آخرین آمار ارائه شده توسط مجله فوربز، ثروت او تا پایان سال 2017 حدود 5 میلیارد دلار گزارش شده است.
ریچارد برانسون بسیار به کارآفرینی علاقه دارد. او اولین بار در سن 16 سالگی اقدام به تاسیس مجله ای به نام مجله دانش آموز کرد که بسیار موفق بود. تجربه بعدی او تاسیس فروشگاهی بود که آلبوم های موسیقی را با پست برای مشتریان ارسال می کرد. این فروشگاه پستی نیز بسیار موفق بود و به مرور گسترش یافت و به فروشگاه های زنجیره ای آلبوم های موسیقی با برند Virgin Records تبدیل شد.
در سال های دهه 1980 موفقیت های ریچارد برانسون به اوج خود رسید و او توانست خطوط هوایی ویرجین آتلانتیک را تاسیس کند. او در کودکی به هوا و فضا بسیار علاقه داشت. به همین دلیل در سال 2004 زمینه کاری خود را به سوی آنچه از کودکی به آن گرایش داشت برد و شرکت ویرجین گالتیک را تاسیس کرد. شرکت کنونی او، یعنی گروه ویرجین، دارای بیش از 400 زیر مجموعه است.
دوران کودکی و تحصیل
ریچارد برانسون در تاریخ 18 جولای 1950 در منطقه بلک هیث واقع در جنوب شرقی لندن متولد شد. مادر ریچارد برانسون، ایو و پدرش ادوارد جیمز برانسون نام داشتند. آنها پس از ازدواج، صاحب سه فرزند شدند. دو فرزند دختر و یک پسر حاصل ازدواج آنها بود. ریچارد برانسون فرزند ارشد خانواده بود. مادر ریچارد یک هنرمند باله و مهماندار هواپیما بود. ایو به کارآفرینی نیز علاقمند بود و در کنار کارها و فعالیت های خود، به فعالیت های خلاقانه ای مانند ساخت جعبه های دستمال کاغذی چوبی و سطل کاغذ باطله می پرداخت.
پدر ریچارد نیز یک دادیار بود. پدر بزرگ ریچارد برانسون، سِر جورج آرتور هاروین برانسون نام داشت که قاضی دادگاه عالی انگلستان بود. احتمالا پدر ریچارد به دلیل علاقه ای که به شغل پدرش داشت شغل دادیاری را انتخاب کرده بود.
ریچارد دوران ابتدایی خود را در مدرسه اسکایتکلیف گذراند. سپس به مدرسه کلیف ویوهاوس رفت و در نهایت دوران متوسطه خود را تا سن 16 سالگی در مدرسه غیر انتفاعی استو در بایکینگ همشایر گذارند.
او در کودکی به اختلال دیسلکسی یا اختلال در خواندن مبتلا بود و در دوران تحصیل خود به دلیل این اختلال با مشکلات زیادی مواجه شد. والدین او مشکل فرزندشان را درک می کردند و همیشه از ریچارد حمایت می کردند.
جالب است بدانید که مدیر مدرسه اش به او گفته بود که به دلیل این اختلال در آینده یا به یک زندانی مجرم یا یک میلیونر تبدیل خواهد شد.
شروع فعالیت های کاری
همانطور که قبلا نیز گفته شد، فعالیت های کاری ریچارد برانسون از شانزده سالگی و با مجله Student آغاز شد. شکل گیری کسب و کار بعدی او یعنی شرکت ویرجین رکورز نیز ریشه در موفقیت های مجله Student دارد.
شکل گیری ویرجین رکوردز
مجله Student در مدارس به فروش میرفت. این مجله فروش نسبتا خوبی داشت. افزایش شهرت و موفقیت های مجله Student در آن زمان سبب شد تا او بتواند با اشخاص مطرح دهه 1960 مانند میک جگر و رونالد دیوید لنیگ مصاحبه کند. انتشار مصاحبه های او با افراد معروف، به افزایش شهرت این مجله کمک بسیاری کرد. او در سالهای ابتدایی فعالیت مجله Student، آهنگ ها و آلبوم های موسیقی بسیاری را در آن معرفی کرد. همچنین سبب شد تا ریچارد برانسون به حوزه موسیقی علاقمند شود.
علاقمندی ریچارد برانسون به حوزه موسیقی سبب شد تا او به فروش آلبوم ها و قطعات موسیقی تحت نام شرکت ویرجین اقدام کند. نام ویرجین به دلیل نا آشنا بودن کارمندان این شرکت با حوزه موسیقی انتخاب شد.
شرکت ویرجین با وجود قوانین مالیاتی سختی که در سالهای 1950 تا 1960 وجود داشت، توانسته بود فروش خوبی ایجاد کند. قوانین مالیاتی سخت آن دوران مشکلاتی را برای ریچارد ایجاد کرد که در نهایت او توانست با گذر از این مشکلات درآمد مناسبی از این شرکت کسب کند. البته ناگفته نماند که در این زمان مادر ریچارد، بخشی از پس انداز خانوادگیشان را برای گسترش کسب و کار پسرش هزینه کرد.
درآمد خوب شرکت ویرجین به ریچارد اجازه داد تا بتواند در سال 1972 با کمک فردی به نام نیک پاول شرکتی برای ضبط موسیقی به نام ویرجین رکوردز تاسیس کند. پس از تاسیس شرکت، ریچارد اقدام به خرید زمینی در شمال آکسفورد کرد. در این زمین استودیویی برای ضبط موسیقی ایجاد شد.
مایک اولدفیلد اولین مشتری معروف شرکت ویرجین رکوردز بود. مایک به کمک تیم ویرجین رکوردز آلبوم Tubular Bells را در استودیوی آنها ضبط کرد. این آلبوم در آن زمان در لیست پر فروش ترین آلبوم ها قرار گرفت و شهرت و محبوبیت خوبی کسب کرد.
این موفقیت ویرجین رکوردز و موفقیت های دیگری که این کمپانی در اوایل فعالیت های خود کسب کرد سبب شد تا ریچارد برانسون و همکارانش رشد خوبی را تجربه کنند. همچنین این شرکت با سایر گروه ها و افراد فعال در حوزه موسیقی، به خصوص آنهایی که توسط شرکت های دیگر رد شده بودند، قرارداد بست. این قراردادها در مدت کوتاهی ویرجین رکوردز را تبدیل به بزرگترین برند ضبط موسیقی در جهان کرد. آنها توانستند با بندهایی چون رولینگ استونز و افرادی مانند پیتر گابریل، استیو وینوود و پائولا عبدل قرارداد ببندند. این شرکت بندهایی مانند کالچر کلاب را به دنیای موسیقی معرفی کرد که بعدها شهرت بسیار کسب کردند. او در سال 1996 مجبور به فروش این شرکت شد.
ویرجین آتلانتیک ایروِیز
ریچارد برانسون در زندگینامه خود مینویسد:
من علاقمندم در زندگی با مشکلات و موانع بزرگ روبرو شوم و آنها را از میان بردارم. دوست دارم زندگی را در بالاترین سطح تجربه کنم. میخواستم همه چیز را تجربه کنم.
با همین تفکر او در سال 1984 به صنعت هوایی وارد شد و شرکت Virgin Atlantic Airways را تاسیس کرد. در سال های ابتدای دهه 1990 بین ویرجین ایرویز و بریتیش ایرویز کشمکش هایی ایجاد شد و بریتیش ایرویز از ریچارد برانسون و شرکت هواپیمایی او شکایت کرد. ریچارد برانسون نیز در دفاع از خود این شرکت را به تلاش ناعادلانه برای جذب مسافرانش، هک کردن سیستم های کامپیوتری، افشای اسرار و اطلاعات شرکت آتلانتیک ایروِیز متهم کرد. در نهایت بریتیش ایرویز متهم شد و دادگاه این شرکت را به پرداخت 500 هزار پوند به شخص ریچارد برانسون، 110 هزار پوند به شرکت ویرجین آتلانتیک و 3 میلیون پوند هزینه های قانونی ملزم کرد. ریچارد برانسون نیز مبلغی را که ازین شکایت به دست آورده بود، بین کارکنان شرکت تقسیم کرد.
ریچارد برانسون در سال 1992 به منظور حفظ تجارت هوایی خود، مجبور به فروش برند Virgin Records شد. او این برند را به مبلغ 500 میلیون پوند به شرکت EMI فروخت. ریچارد علاقه شدیدی به صنعت موسیقی و برند Virgin Records داشت؛ اما شرایطی رقم خورده بود که مجبور به فروش این شرکت شده بود. این اتفاق به قدری برای ریچارد ناراحت کننده بود که ازین اتفاق گریه کرد.
علاقه او به صنعت موسیقی سبب شد تا او بار دیگر در سال 1996 شرکت V2 Records را تاسیس کند. هم اکنون ریچارد برانسون تنها مالک 5 درصد از این شرکت است.
ریچارد برانسون علاقه زیادی به گسترش کسب و کار هوایی خود داشت. به همین منظور در سال 1996 شرکت هواپیمایی بلژیکی Euro Belgian Airlines را خرید و سپس آن را به ویرجین اکسپرس تغییر نام داد. در سال 2006 خطوط ویرجین اکسپرس با برکسل ایرلاینز ادغام شدند. در ادامه فعالیت های هوایی شرکت ویرجین، شرکت Virgin Nigeria در کشور نیجریه و Virgin America در کشور ایالات متحده تاسیس شدند.
فعالیت در فضا با ویرجین گالتیک
ریچارد برانسون از کودکی علاقه شدیدی برای سفر به فضا داشت. همین اشتیاق و علاقه او سبب شد تا در 25 سپتامبر 2004 اعلام کند که قصد دارد شرکتی برای گردشگری فضایی به نام ویرجین گالتیک تاسیس کند. او این شرکت را با کمک موسس مایکروسافت، پل آلن تاسیس کرد. او برای توسعه شرکت از مهندس بسیار کارکشته و بزرگ آمریکایی در زمینه هوا و فضا یعنی برت روتان کمک گرفت. آنها از تکنولوژی شرکت Spaceship one استفاده کردند. برانسون اعلام کرد که هدف شرکت، حمل و نقل مسافران به فضا با ارتفاع پایین است.
ریچارد برانسون در سال اول تاسیس، برای به نمایش گذاشتن امنیت این فضاپیماها و تبلیغات، عنوان کرد که قصد دارد در اولین پرواز شرکت دو فرزندش را با فضاپیمای Spaceship Two به فضا بفرستد. او همچنین از جت شخصی خودش نیز برای تبلیغات شرکت با نام گلکتیک کرل استفاده کرد. برانسون یک جت شخصی با مدل Dassault Falcon 900EX داشت.
پروژه های ناموفق
در ابتدای این مقاله گفته شد که ریچارد برانسون ادعا می کند که هیچگاه شکست نخورده است. این شکست به معنی ورشکستگی و از دست دادن تمام دارائی هاست. اما مسلما پروژه ها و طرح های زیادی وجود دارند که او بر روی آنها سرمایه گذاری کرد ولی به موفقیت نرسیدند. از جمله این پروژه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- Virgin Clothes
- Virgin Publishing
- Virgin Cars
- Virgin Cola
- Virgin Birds
فعالیت در حوزه محافظت از محیط زیست و سلامتی
ریچارد برانسون به صنایع حفاظت از محیط زیست نیز وارد شده است. اون در جایی اعلام کرده است که ابتدا به بحران گرم شدن کره زمین اعتقادی نداشته اما یک روز پس از جلسه ای که با فردی به نام ال گور داشته به اهمیت این موضوع پی برده و قصد ورود به این حوزه را دارد. ریچارد در ادامه، شرکت Virgin Fuel را تاسیس کرد. این شرکت سوخت ارزانتر برای اتومبیل ها و هواپیماها را تامین میکند.
او در سال 2006 تصمیم گرفت سود تعدادی از شرکت های خود مثل ویرجین آتلانتیک را به پروژه های حفاظت از محیط زیست اختصاص دهد. سرمایه گذاری های او بر روی پروژه های حفاظت از محیط زیست در حدود 3 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
او همچنین در سال 2007 چالشی با عنوان Virgin Earth Challenge به راه انداخت که هدف آن تشویق دانشمندان برای ارائه راه حلی هایی جهت از بین بردن گازهای گلخانه ای بود. جایزه این چالش، سالانه مبلغ 25 میلیون دلار در نظر گرفته شده بود.
برانسون در زمینه سلامتی نیز شرکت Virgin Health Bank را تاسیس کرد که به والدین اجازه می داد بتوانند سلول های بنیادی بند ناف نوزادان خود را در آنجا نگهداری کنند.
فعالیت در حوزه تکنولوژی، هنر و ورزش
ریچارد برانسون در سال 1999 متوجه اهمیت و ارزش صنعت موبایل و رشد روز افزون آن شد. به همین دلیل در همین سال اقدام به تاسیس Virgin Mobile کرد. او صاحب سه چهارم از این شرکت بود. در سال 2006 او این شرکت را به مبلغ 1 میلیارد پوند به تلویزیون کابلی انگلستان فروخت. ریچارد دوباره در سال 2007 شرکتی به نام Virgin Media را تاسیس کرد. اما در شرکت جدید تنها مالک 15 درصد سهام آن است.
این ثروتمند انگلیسی به صنایع رباتیک و پهباد نیز علاقمند است. او با شرکت 3D Robotics مشارکت دارد.
ریچارد برانسون در سال 2006 ویرجین کامیکس را با کمک دیپاک کوپرا تاسیس کرد که در زمینه تولید انیمیشن فعالیت می کرد.
وی در مسابقات فرمول 1 نیز به عنوان اسپانسر فعالیت کرد و تجربیات نسبتا موفقی به دست آورد. در یکی از این مسابقات او بر روی اتومبیل های تیمش شرط بندی کرد. او در صورت باخت می بایست در یک پرواز به عنوان مهماندار خدمت می کرد. اتومبیل های تیمش شکست خوردند و او با لباس مهماندار در یکی از پروازها به مسافرین خدمت رسانی کرد.
فعالیت های تجاری اکثر افراد ثروتمند همیشه زیر ذره بین و همراه با انتقاد است. ریچارد برانسون نیز از این قاعده مستثنی نیست. او سرمایه های خود را در جزایر کارائیب هزینه می کند. او سالهاست که در جزیره ای به نام Necker زندگی میکند و بسیاری دلیل زندگی او در این جزیره را فرار از پرداخت مالیات می دانند. اما خود او بیان می کند که دلیل زندگی کردن در این جزیره تنها به دلیل آب و هوای پاک و طبیعت زیبای آن است. برخی از فعالیت های او در زمینه حفاظت از محیط زیست نیز با انتقادهایی همراه است. او در پارک SeaWorld سرمایه گذاری میکند که بسیاری معتقدند زندانی کردن جانوران و حیوانات در محیط هایی به این شکل، خود دستکاری در حیات وحش و محیط زیست است.
زندگی خصوصی و علایق
ریچارد برانسون تا کنون کتاب های زیادی با موضوع بیوگرافی، کارآفرینی، موفقیت، ایده پردازی منتشر کرده است. بیشتر این کتاب ها توسط انتشارات شخصی او یعنی Virgin Books منتشر شده اند. این ثروتمند انگلیسی در سال 1998 اتوبیوگرافی خود را با عنوان Losing my Virginity منتشر کرد. این کتاب به یکی از پر فروش ترین کتاب های جهان تبدیل شد. او در بیوگرافی خود در مورد زندگی شخصی و علایق خود می نویسد که در ادامه بخشی از آنها را باهم میخوانیم.
او در سال 1972 با کریستن توماسی ازدواج کرد. اما آنها در سال 1979 از یکدیگر جدا شدند. او در سال 1976 زنی به نام جوان تمپلمن را ملاقات کرد و با هم وارد یک رابطه دوستانه شدند. حاصل این رابطه 3 فرزند بود. دو فرزند دختر و یک فرزند پسر. یکی از فرزندان دختر آنها در چهار روز پس از تولد در سال 1979 درگذشت. دختر بزرگترش هولی در سال 1981 و پسرش سم در 1985 به دنیا آمدند. ریچارد و جوان در سال 1989 ازدواج کردند و در جزیره شخصی برانسون (Necker) جشن گرفتند.
همانطور که قبلا نیز اشاره شد ریچارد در یک جزیره زندگی میکند. محل زندگی او یعنی جزیره نکر، دوبار توسط طوفان دچار صدماتی جدی شده است. اولین بار این جزیره در سال 2011 توسط طوفان آیرین دچار آتش سوزی شد. بار دوم نیز در سال 2017 طوفان ایرما صدماتی را به آن محل وارد کرد.
ریچارد برانسون سبک خاصی در لباس پوشیدن دارد. او طرفدار راحتی و مخالف لباس های رسمی و کراوات است. در اکثر ویدئوها و تصاویری که از او منتشر شده، او با تیشرت و لباس های روزمره ظاهر می شود. او معتقد است کراوات و لباس های رسمی به اجبار توسط مدیران به کارمندان تحمیل می شود. مدیرانی که خود زمانی قربانی چنین اجباری بوده اند.
ریچارد برانسون علاقه زیادی به رکورد شکنی، چالش ها، مسابقات و شرط بندی های مختلف دارد. از جمله رویدادهایی که برانسون علاقه زیادی به شرکت در آنها دارد، مسابقات و شرط بندی های سفر با بالون به دور دنیاست. همچنین او رکورددار عبور از کانال آبی انگلستان با وسیله نقلیه چند منظوره، در مدت 1 ساعت و 40 دقیقه و 6 ثانیه است.
ریچارد علاقه زیادی به موج سواری با کایت دارد. زندگی در جزیره نکر اجازه انجام چنین تفریحاتی را به او می دهد. او توانسته است در این ورزش به تعدادی رکورد جهانی دست پیدا کند که به نام او ثبت شده است. همچنین او در فعالیت های ورزشی صدمات فیزیکی ای را نیز تجربه کرده است که برخی از آنها بسیار جدی بودند.
یکی دیگر از علایق برانسون حضور در برنامه های تلویزیونی و فیلم های سینمایی است. او در سریال ها و فیلم های سینمایی بسیاری شرکت کرده است که از جمله آنها می تواند به حضور در مجموعه Friends اشاره کرد. او در این مجموعه نقش خودش را بازی می کند.
ریچارد برانسون در دهه 1990 درمجموعه Live & kicking حضور پیدا کرد. همچنین او در فیلم های “دور دنیا در 80 روز” و “بازگشت سوپرمن” بسیار کوتاه حضور پیدا کرده است. در فیلم بازگشت سوپر من ریچارد برانسون به همراه پسرش در یک سفینه فضایی که بسیار شبیه به فضاپیماهای ویرجین گالتیک است، نقش آفرینی می کند.
از دیگر آثاری که ریچارد برانسون در آن حضور دارد، فیلم سینمایی جیمزباند کازینو رویال است. در این فیلم از هواپیماهای شرکت هواپیمایی ویرجین آتلانتیک ایروِیز استفاده شده است. این موضوع سبب شد که شرکت بریتیش ایرویز هنگام پخش این فیلم برای مسافران، بخش هایی که ریچارد برانسون و هواپیماهایش در آن حضور داشتند را سانسور کند.
فعالیت های بشر دوستانه
در کنار فعالیت هایی که ریچارد برای محافظت از محیط زیست انجام داده است، فعالیت های بشر دوستانه ای نیز مانند سرمایه گذاری در سازمان Elders را در کارنامه خود دارد.
ریچارد در جلسه ای با نلسون ماندلا او را راضی کرد تا سازمانی غیر انتفاعی برای کمک به مردم این قاره ایجاد کنند. نلسون ماندلا این پیشنهاد را پذیرفت و در سال 2007 دستور ساخت این سازمان را صادر کرد. این سازمان Elders نام گرفت و کوفی عنان مدیریت آن را بر عهده گرفت. ریچارد برانسون و پیتر گابریل که از فعالان حوزه موسیقی است، در کنار یکدیگر از سرمایه گذاران این موسسه هستند.
از سایر فعالیت های بشر دوستانه او در آفریقای جنوبی می توان به راه اندازی موسسه آموزش کارآفرینی اشاره کرد. هدف این موسسه تامین هزینه های استارتاپ منطقه و تشویق افراد به ارزش آفرینی است.
ریچارد برانسون در تاسیس موسسه ای غیر انتفاعی به نام (ICMEC) برای کمک به کودکان گم شده نقش داشته است. مادر او نیز در این موسسه، یکی از اعضای هیئت مدیره است.
از دیگر اقدامات ریچارد برانسون، تاسیس نهادی با نام Carbon War Room است. این موسسه با هدف هشدار پیامدهای گرم شدن کره زمین و استفاده از سوخت های فسیلی تشکیل شده است. همچنین او معتقد است کارآفرینان نقش مهمی در کاهش گازهای گلخانه ای دارند و باید با کمک هم و کمک سایر ثروتمندان به جذب ثروت به منظور توسعه فناوری های جدید در این خصوص، بپردازند. او گردهمائی های مختلفی را بدین منظور در جزیره شخصی اش برگزار کرده است و با دعوت از افراد مشهور، سعی در جلب نظر رسانه ها کرده است.
برانسون عضو موسسه ای به نام Global Zero نیز هست. این موسسه که تا کنون بیش از 300 رهبر نامدار جهان و بیش از 400 هزار شهروند عادی را به عضویت خود درآورده، با هدف از بین بردن سلاح های هسته ای در جهان فعالیت می کند.
برانسون تا حدودی سیاست را نیز دنبال می کند. حتی یکبار شرکت در انتخابات شهردار لندن به عنوان نامزد این سمت نیز به او پیشنهاد شد که تمایلی به آن نشان نداد. او از حامیان پیوستن انگلیس به اتحادیه اروپا بود و مخالف رفراندومی بود که در سال 2016 در این مورد برگزار شد. او در جایی اعلام کرد که برگزاری این رفراندوم خسارت های زیادی را به شرکت او وارد کرده است.
جوایز و افتخارات
- 1993 دریافت دکترای افتخار از دانشگاه لفبورگ
- 1999 دریافت نشان شوالیه از ملکه الیزابت دوم به خاطر خدماتش در زمینه کارآفرینی
- 2000 در 30 مارس چارلز شاهزاده ولز نشان شوالیه را در مراسمی که در کاخ باکینگهام برگزار شد به وی اهدا کرد
- 2000 دریافت نشان تونی جانسون به خاطر فعالیت های او در زمینه پروازهای تجاری
- 2002 قرار گرفتن در رتبه 85 از لیست 100 فرد برتر بریتانیا از نگاه مخاطب شبکه بی بی سی
- 2007 قرار گرفتن در لیست 100 فرد برتر جهان از نگاه مجله تایم
- 2007 در هفتم دسامبر بان کی مور (دبیرکل سازمان ملل) جایزه شهروند جهانی را از طرف سازمان خبرنگاران سازمان ملل متحد، به خاطر فعالیت های بشر دوستانه و حمایت های ریچارد برانسون از محیط زیست به وی اهدا کرد.
- 2011 در 24 ژانویه جایزه رسانه ای آلمان را دریافت کرد.
- 2014 انجمن کسب و کار در اسلو نروژ جایزه ای برای صلح به این کارآفرین انگلیسی اهدا کرد.
- 2014 در 21 سپتامبر، مجله ساندی تایمز ریچارد برانسون را به عنوان فرد اول کسب و کار در پنج دهه گذشته معرفی کرد.
دیدگاه های ریچارد برانسون نسبت به زندگی و کار
- فرصت های تجاری همیشه و همه جا هستند و مانند اتوبوس هایی که همیشه در حرکتند، یکی پس از دیگری به زندگی ما وارد می شوند.
- در آینده برند هایی موفق تر خواهند بود که هدفی بالاتر از کسب سود در ذهن داشته باشند.
- شما راه رفتن را صرفا با دانستن قوانین یاد نمی گیرید. باید قدم بردارید، زمین بخورید تا در نهایت یاد بگیرید که بتوانید به خوبی راه بروید.
- راه اندازی یک کسب و کار با حل کردن مسائل شروع می شود و حل کردن مشکلات و مسائل نیاز به خوب گوش کردن دارد.
- هدف اصلی من در زندگی، لذت بردن از تمام لحظات است. من هیچ کاری را از روی اجبار انجام نمی دهم.
- این بسیار به من انگیزه می دهد که در زندگی خودم را به چالش می کشم. زندگی برای من مانند دانشگاهی است که هر روز تجربیات و نکات جدیدی را به من می آموزد.
- شما برای ساختن یک کسب و کار، علاوه بر اینکه نیاز به شخصیتی کارآفرین، فداکار و پر تلاش دارید، باید بتوانید کارها را واگذار کنید. تیم شما باید به گونه ای باشد که در غیاب شما نیز بتواند همه کارها را به خوبی انجام دهد.
- اگر بخواهم تعریفی ساده از کسب و کار ارائه بدهم، در واقع کسب و کار پدیده ای است که زندگی را برای دیگران ساده تر می کند.
- روحیه کارآفرینی به صورت ذاتی در درون هر فردی وجود دارد. به نظر من زندگی کارمندی و انتظار برای پایان ساعات کاری، نوعی خیانت به روحیه کارآفرینی خودتان است.
دیدگاهتان را بنویسید