ثروتمندترین کشورهای جهان در سال 2023
قبل از معرفی ثروتمندترین کشورهای جهان، بهتر است بدانید که افرادی در جهان وجود دارند که ادعا می کنند؛ راز خوشبختی و موفقیت را کشف کرده اند. این افراد اعتقاد دارند که خوشبختی هیچ ارتباطی با پول ندارد. احتمالا باید در مقاطع مختلف زندگیتان عبارت “شادی و خوشبختی با پول خریدنی نیست” را شنیده باشید. این عبارت یکی از رایج ترین کلیشه هایی است که تا به حال وجود داشته است. در حالی که حقیقتی پنهان در پشت این عبارت وجود دارد. اما من به راحتی با مثال های بسیار زیادی از شرایط مختلف می توانم به شما ثابت کنم که پول و ثروت به طور قطع می تواند باعث شود تا شما در کل احساس خوشبختی، شادی و رضایت بیشتری از زندگی داشته باشید.
منطق این ادعا نیز بسیار ساده است. زیرا دلیل بسیاری از احساسات و شرایط منفی، ناشی از وضعیت مالی پایین تر از سطح ایده آل است. هنگامی که موجودی کارت اعتباری شما کمتر از حد معمول باشد، قادر نخواهید بود از بسیاری از امکانات رفاهی مانند خرید ماشین، خانه یا اجاره آپارتمان بهره ببرید. توانایی فرآهم کردن یک زندگی مجلل یا حتی فرآهم آوردن وسایل ضروری یک زندگی معمولی برای انسان، به شدت تحت تاثیر وضعیت مالی شما قرار دارد.
هر چیزی در این دنیا هزینه دارد. این ادعای بزرگ و جسورانه ای است اما در حقیقت هیچ استثنایی در آن وجود ندارد. اکثر مردم سریعا به این ادعا با این جملات پاسخ می دهند که هیچ کس نمی تواند تجربه یا خاطرات را خریداری کند. اما حقیقت این است که برای ساختن تجربه های زیبا و یا سفر کردن به مناطق مختلف و آشنایی با فرهنگ های جدید، نیاز به منابع مالی دارید.
شما می توانید با کارهایی که نیازی به پول ندارند برای خود خاطره بسازید اما در این شرایط، گزینه ها به طرز دردناکی محدود هستند. مثلا می توانید خاطرات یکسانی از دراز کشیدن در حیاط خلوت خانه تان را تجربه کنید که البته باید قبل از اینکه این خاطرات کسل کننده شوند و ارزش ذخیره شدن در حافظه بلند مدتتان را از دست بدهند، آنجا را ترک کنید. با این حال لزوما این گفته صحیح نیست که افراد ثروتمند خوشبخت تر هستند. آنها به مراتب از توانایی بالاتری برای پرداخت هزینه های خود برخوردار هستند و این از بروز استرس، اضطراب یا علائم افسردگی ناشی از عدم توانایی در پرداخت هزینه ها جلوگیری میکند.
شاخص رتبه بندی ثروت کشورها در سال 2023
این یافته ها بر اساس ارزش ناخالص داخلی کشورهاست. تولید ناخالص داخلی با تقسیم کردن کل تولید ناخالص داخلی کشور بر تعداد جمعیت محاسبه می شود. از این محاسبه به تولید ناخالص داخلی سرانه یک کشور دست پیدا می کنیم.
میزان تولید ناخالص داخلی سرانه یک کشور یک روش عالی برای اندازه گیری ثروت یک کشور است. زیرا توسط این شاخص می توان به استانداردهای زندگی در آن کشور پی برد. با در نظر گرفتن تولید ناخالص داخلی یک کشور و مقایسه آن با GDP کشور دیگر می توان به طور دقیق تعیین کرد که کدام کشور ثروتمندتر از کشور دیگر است و همچنین می توان به اطلاعات دیگری نیز در مورد این کشور ها دست پیدا کرد.
با نگاهی به GDP یا تولید ناخالص داخلی کشورهای جهان، می توان کشورها را از نظر ثروت رتبه بندی و سپس با یکدیگر مقایسه کرد. از این طریق می توان فهمید که کدام کشورها از ثروت بیشتری برخوردار هستند و سپس سایر کشورها را به صورت نزولی در رتبه های بعدی، از ثروتمندترین تا فقیرترین کشورها، دسته بندی کرد. در ادامه لیست پانزده کشور ثروتمند برتر جهان در سال 2021 را مشاهده می کنید که به ترتیب از رتبه اول و ثروتمندترین تا رتبه پانزدهم دسته بندی شده اند…
پانزده کشورِ اول در لیست ثروتمندترین کشورهای جهان سال 2023:
- 1- ایرلند (GDP: 145,196 دلار)
- 2- لوگزامبورگ (GDP: 142,490 دلار)
- 3- سنگاپور (GDP: 133,895 دلار)
- 4- قطر (GDP: 124,848 دلار)
- 5- ماکائو (GDP: 89,558 دلار)
- 6- امارات (GDP: 88,221 دلار)
- 7- سوئیس (GDP: 87,963 دلار)
- 8- نروژ (GDP: 82,655 دلار)
- 9- آمریکا (GDP: 80,035 دلار)
- 10- سن مارینو (GDP: 78,926 دلار)
- 11- بروئنی دارالسلام (GDP: 75,583 دلار)
- 12- هنگ کنگ (GDP: 74,598 دلار)
- 13- دانمارک (GDP: 73,386 دلار)
- 14- هلند (GDP: 72,973 دلار)
- 15- ایسلند (GDP: 69,779 دلار)
موقعیت جغرافیایی یک عامل اصلی و مهم در ثروت کلی یک کشور است. به عنوان مثال، کشورهای جهان سوم در آسیا، هنگامی که تولید ناخالص داخلی متغیر باشد، رتبه خوبی ندارند. همچنین اگر دسترسی به موارد ضروری و خاص محدود باشد، در آن صورت مردم در یک وضعیت نامساعد کار و فعالیت می کنند و مکان هایی که جنگ زده هستند یا بهره وری اقتصادی پایینتر از سطح نرمال دارند، در رقابت تولید ناخالص داخلی بین کشورها قرار ندارند.
به همین دلیل، هنگامی که به لیست ثروتمندترین کشورهای جهان نگاه می کنیم، درمیابیم که کشورهایی که تجارت یا تولید انبوه، منبع اصلی درآمد آنهاست، در لیست، رتبه بالاتری به خود اختصاص داده اند. کشورهای فقیر کمتر در تجارت جهانی مشارکت می کنند. این کشورها از این نظر مستقل ترند و کمتر از کشورهای ثروتمند درگیر امور بین الملل هستند. این امر به این دلیل است که پول و قدرت به طور طبیعی چنان به هم مرتبط هستند که به ثروت کلی و تولید ناخالص داخلی یک کشور کمک می کند.
دلیل اصلی نگارش این مقاله و تلاش برای تمرکز بر آمار و ارقام مربوط به ثروتمندترین کشورهای جهان این است که ثروت لازمه ی اصلی لذت بردن از زندگی محسوب می شود. در ادامه قصد داریم در مورد ده کشور اول لیست ثروتمندترین کشورهای جهان صحبت کنیم. پس بیایید شروع کنیم!
1- ایرلند
تولید ناخالص داخلی کشور ایرلند 145،196 است. این رقم در مقایسه با GDP این کشور در سال ۲۰۱۷ به میزان 75000 دلار افزایش داشته است. این شاخص برای این کشور در سال ۲۰۱۷ رقم ۷۰٫۲۲۰ بوده است. اما نسبت به سال 2020 که رقم 81,477 بود، 64,000 دلار افزایش یافته است.
اقتصاد ایرلند وابسته به تجارت و سرمایه گذاری است. این کشور از بزرگترین صادر کنندگان تجهیزات پزشکی، تجهیزات الکترونیکی و رایانه ای است. همچنین صادرات منابع طبیعی از جمله شیلات، مواد معدنی و الوار نیز در رشد اقتصادی این کشور بسیار تاثیر گذار بوده است.
2- لوگزامبورگ
کشور اروپایی لوکزامبورگ که سال 2020 به عنوان ثروتمندترین کشور جهان شناسایی و معرفی شده بود، با وجود رشد 7.7 درصدی اقتصاد خود از سال 2021 تا کنون، در رتبه دوم لیست ثروتمندترین کشورهای جهان در سال 2023 قرار دارد.
با نگاهی دقیق تر بر کشور لوکزامبورگ، می بینیم که GDP این کشور در سال ۲۰۱۷ به میزان ۱۰۷٫۰۵۳ دلار بوده است که این شاخص در سال 2023 به 142٫490 دلار افزایش یافته است. این آمار نشان دهنده بهبود وضعیت زندگی و معیشتی شهروندان لوکزامبورگی است.
لوکزامبورگ با مساحتی در حدود ۹۹۸ مایل مربع یکی از کوچکترین کشور های جهان به حساب می آید. جمعیت این کشور چیزی در حدود 650،000 نفر است. لوکزامبورگ از یک اقتصاد پیشرفته بهره مند است. درآمد متوسط هر شخص 219،21 دلار است. روند پیشرفت لوکزامبورگ با توسعه صنایع آهن و استیل در سال ۱۹۶۰ پیش از تحولات خدمات بانکی و مالی شروع شد. شهرت فعلی این کشور مدیون بناهای تاریخی و غذاهای خوشمزه آن است. لوکزامبورگ در زمره نخستین کشور هایی بود که دانش و تکنولوژی های الکترونیکی را در اختیار گرفت. اقتصاد این کشور سالها از رشد بالای نوآوری و ابتکارات و نرخ پایین تورم بهره مند بوده است.
3- سنگاپور
ثروتمندترین فرد ساکن سنگاپور، بنیانگذار شرکت تجهیزات پزشکی Mindray، Li Xiting است که دارایی خالص او 15.6 میلیارد دلار برآورد شده است. برادران رابرت و فیلیپ نگ که در زمینه ساخت و ساز و املاک فعالیت می کنند، در رتبه دوم قرار دارند و گو چنگ لیانگ از شرکت Wuthelam Holdings که تولید کننده رنگ و پوشش است در رتبه سوم قرار دارد. ادواردو ساورین در رده چهارم با دارایی حدود 9.6 میلیارد دلار قرار دارد. (اگرچه برای سالهای متمادی در صدر این رتبهبندی قرار داشت). او یکی از بنیانگذاران فیسبوک است که در سال 2011 ایالات متحده را با 53 میلیون سهم از این شرکت ترک کرد و تبدیل به یکی از بنیانگذاران فیسبوک شد. ساورین اقامت دائم کشور جزیره ای سنگاپور را فقط برای جاذبه های شهری یا دروازه های طبیعی آن انتخاب نکرد: سنگاپور یک بهشت مالی و یک کشور ثروتمند است که در آن سود سرمایه و سود سهام معاف از مالیات است.
اما شاید بپرسید که سنگاپور چگونه افراد زیادی را جذب کرد؟ هنگامی که دولت در سال 1965 مستقل شد، نیمی از جمعیت آن بیسواد بودند. سنگاپور تقریباً بدون هیچ منبع طبیعی، از طریق سخت کوشی و سیاست های هوشمندانه، مدیریت شرایط را به دست گرفت و به یکی از مناسب ترین مکان های تجاری در جهان تبدیل شد. امروزه، سنگاپور یک مرکز تجاری، تولیدی و مالی پررونق است و 98 درصد از جمعیت بزرگسال آن در حال حاضر باسواد هستند. متأسفانه این امر آن را از رکود اقتصادی جهانی ناشی از بیماری همه گیر مصون نگذاشت: در سال 2020، اقتصاد سنگاپور 3.9 درصد کاهش یافت و کشور را برای اولین بار در بیش از یک دهه اخیر وارد رکود کرد. در سال 2021، اقتصاد سنگاپور با رشد 8.8 درصدی به روند خوب قبلی بازگشت، اما پس از آن، کاهش رشد در چین، یکی از شرکای تجاری اصلی سنگاپور، روند رو به رشد سنگاپور را تحت تاثیر قرار داد. مشکلات اقتصادی چین به بخش تولید سنگاپور ضربه زد که 21.6٪ از کل تولید ناخالص داخلی سنگاپور را تشکیل می دهد. به ویژه درآمد این کشور در سه ماهه اول سال 2023 به میزان 6٪ کاهش یافت.
4- قطر
قطر در سال 2021 ثروتمندترین کشور جهان بود و در سال 2023 در جایگاه چهارم قرار گرفته است. قطر کشوری کوچک است که مساحت کمی دارد. اقتصاد این کشور همیشه وابسته به ذخایر غنی نفت آن بوده است. 85 درصد صادرات کشور قطر که 70 درصد درآمد ملی این کشور را رقم میزند، وابسته به نفت و محصولات نفتی آن است. ذخایر غنی نفت این کشور به همراه مزایای اقتصادی دیگر این کشور، سبب شده است تا در بین تمام کشورها از وضعیت اقتصادی بهتری برخوردار باشد. علاوه بر تولید و صادرات نفت، قطر از طریق گردشگری و صادرات فولاد و کود نیز درآمد کسب می کند.
5- ماکائو
در لیست ثروتمندترین کشورهای جهان 2023 کشور ماکائو در رتبه پنجم قرار دارد. ماکائو در سال 2021 در رتبه دوم قرار داشت. ممکن است تعجب کنید که چرا کشور کوچکی مثل ماکائو که در گذشته مستعمره کشور پرتقال بود، اکنون در لیست ثروتمندترین کشورهای جهان 2023 در رتبه پنجم قرار دارد. دلیل آن رشد صنعت گردشگری این کشور و همچنین توسعه قمار در آن است. کشور ماکائو بزرگترین مرکز قمار در جهان است. بر اساس آمارهای رسمی این کشور از سال 2008 تا کنون توانسته است تا بیشترین درآمد را از قمار به خود اختصاص بدهد.
6- امارات
قبل از دهه 1950 اقتصاد امارات بر پایه کشاورزی، ماهیگیری و تجارت مروارید قرار داشت. این مرواریدها پایه های اصلی اقتصادی این کشور حاشیه خلیج فارس بودند. سپس نفت در دهه 1950 کشف شد و همه چیز برای این کشور تغییر کرد. امروزه، جمعیت بسیاری از افرادی که از سایر نقاط جهان به امارات متحده عربی آمده اند از ثروت قابل توجهی برخوردار هستند. معماری سنتیِ اسلامی، با مراکز خرید پر زرق و برق آمیخته می شود و کارگران از سراسر جهان می آیند که توسط حقوق معاف از مالیات و نور خورشید در تمام طول سال بهره ببرند.
جالب است بدانید که تنها حدود 20 درصد از مردمی که در این کشور زندگی می کنند در واقع متولد این کشور هستند.
اقتصاد امارات متحده عربی نیز به طور فزاینده ای متنوع می شود. خارج از بخش سنتی، غالب هیدروکربن، گردشگری، ساخت و ساز، تجارت و امور مالی صنایع اصلی در این کشور هستند. این بدان معنا نیست که امارات تحت تأثیر همهگیری و سقوط همزمان قیمت نفت قرار نگرفت: برعکس. هرچند باورنکردنی به نظر می رسد، امارات متحده عربی برای اولین بار در دهه های اخیر از رتبه بندی صندوق بین المللی پول به عنوان ثروتمندترین کشورهای جهان خارج شد. با این حال سوختهای فسیلی که هنوز پر کاربرد است، به کمک این کشور آمد. به محض اینکه قیمت انرژی بهبود یافت، امارات متحده عربی به سرعت موقعیت تاریخی خود را در بین 10 کشور ثروتمند برتر جهان به دست آورد.
7- سوئیس
سوئیس یکی دیگر از کشورهای اروپائی است که در رتبه هفتم فهرست ثروتمندترین کشورهای برتر بر اساس GDP قرار گرفته است. تولید ناخالص داخلی سوئیس در حال حاضر 87,963 دلار است. این رقم در سال 2021 به ۶۶,۱۹۶ دلار کاهش یافته بود که بسیار پایینتر از GDP آن در سال ۲۰۱۷ با رقم ۸۰٫۰۶۹ است. این عدد در سال 2020 رقم ۸۳٫۸۳۳ بود. کاهش درآمد سرانه سوئیس در سال 2021 سبب شد که این کشور در این لیست از رتبه سوم به دهم سقوط کند. اما با رشدی ملایم به رتبه هفتم این لیست در سال 2023 رسیده است. مساحت سوئیس ۱۵۹۴۰ مایل مربع است و جمعیتی در حدود ۸،7 میلیون نفر در آن زندگی می کنند. اقتصادی و تکنولوژی در سوئیس طی ده سال گذشته از پیشرفت چشمگیری برخوردار بوده است. سوئیس از ثبات اقتصادی بسیار خوبی برخوردار است و از نظر منابع مالی و غیر مالی، در وضعیت مطلوبی است. این کشورِ صلح طلب بزرگترین صادر کننده مواد شیمیایی، ابزارآلات علمی، ساعت، دارو و آلات موسیقی در قرن بیستم بوده است. دولت این کشور حامی بخش خصوصی است و با دریافت مالیات کم، به رشد و توسعه کسب و کارها در سوئیس کمک می کند.
8- نروژ
از زمان کشف ذخایر بزرگ نفت در اواخر دهه 1960، موتور اقتصادی نروژ از نفت تغذیه میشود. این کشور به عنوان بزرگترین تولید کننده نفت در اروپای غربی، چندین دهه از افزایش قیمت ها سود برده است.
GDP نروژ در سال ۲۰۱۷ به میزان ۷۴٫۵۷۱ دلار ثبت شده است و دو سال بعد در سال ۲۰۱۹ میزان GDP این کشور به ۸۶٫۳۶۲ ارتقا پیدا کرده است. نروژ کشوری واقع در شمال اروپاست. مساحت آن در حدود ۱۴۸,۷۴۷ مایل مربع است. تعداد ساکنین این کشور در حدود ۵،408 میلیون نفر است. نروژ در سال 2021 در رتبه هفتم لیست ثروتمندترین کشورهای جهان قرار داشت. درآمد متوسط هر نروژی 65000 دلار در سال 2023 است. نروژ کشوری بسیار موفق است. اقتصاد این کشور ترکیبی از بازار های آزاد و سازمان های با مالکیت دولتی تشکیل شده است. نروژ دارای منابع طبیعی بسیاری است که درآمد قابل توجهی را از منابع مختلفی چون سوخت فسیلی، مواد معدنی، ماهی و جنگل ها نسیب ساکنین آن می کند. شهروندان نروژی از زندگی در کشورشان بسیار لذت میبرند زیرا علاوه بر حقوق و دستمزد بالا، کیفیت زندگی بسیار خوب، مراقبت های پزشکی و سلامتی رایگان و فرصت های شغلی مناسب بهرمند هستند. نروژ ۶ سال پیاپی بالاترین شاخص احترام به حقوق بشر و توسعه انسانی را به خود اختصاص داده است.
9 - ایالات متحده آمریکا
معمولا ثروتمندترین کشورها کوچکترین کشورها نیز هستند. اما این موضوع در مورد ایالات متحده صدق نمی کند. ایالات متحده برای اولین بار در سال 2020 پس از آن که در حدود دو دهه رتبه ای فراتر از جایگاه دهم کسب می کرد، در سال 2023 با رشد اقتصادی خود توانست وارد لیست 10 کشور برتر شود.
ورود آمریکا به لیست ده کشور ثروتمند جهان و ادامه حضورش در این لیست به دلیل کاهش قیمت انرژی و هزینه های دولتی ناشی از بیماری همه گیر است. کاهش قیمت انرژی باعث شد که اقتصادهای مبتنی بر نفت مانند قطر، نروژ و امارات متحده عربی چندین رتبه پایین بیایند. همچنین برونئی به طور کامل از 10 رتبه اول سقوط کرد.
در همین حین، افزایش اضطراری هزینههای دولت برای بررسیهای محرک، افزایش مزایای کوپن غذا و گسترش ثبتنام Medicaid، تقاضای کل را به طور قابل توجهی افزایش داد. در نتیجه، ایالات متحده در اوایل سال 2020 کوتاه ترین رکود ثبت شده خود را داشت که تنها دو ماه طول کشید.
با وجود اینکه در زمان همه گیری بیماری، بالاترین نرخ تورم در 40 سال گذشته به دستمزد کارگران وارد شده، اما به طور کلی بازار کار آمریکا در این زمان بهبود یافته است.
10 - سن مارینو
سن مارینوی کوچک، قدیمی ترین جمهوری اروپا و پنجمین کشور کوچک روی نقشه است. با وجود کوچک بودن مساحت این کشور و جمعیت 34000 نفری، توانسته است در میان ثروتمندترین کشورهای جهان قرار بگیرد و ثروتمندترین شهروندان را داشته باشد. این کمک می کند که نرخ های مالیات بر درآمد بسیار پایین، در حدود یک سوم میانگین اتحادیه اروپا داشته باشد. با این وجود، سن مارینو در تلاش است تا قوانین و مقررات مالی خود را با استانداردهای اتحادیه اروپا (EU) و استانداردهای بین المللی هماهنگ کند.
این کشور کوچک در طول همهگیری و پس از آن در شرایط سخت پولی و بحران انرژی، انعطافپذیری قابلتوجهی از خود نشان داد و صنعت گردشگری و بخش تولید آن عملکردهای بسیار قویتری داشتند.
11- برونئی دارالسلام
اگر به جغرافیا علاقه زیادی نداشته باشید، احتمالا تا به حال نام این کشور را نشنیده اید. برونئی دارالسلام کشوری کوچک واقع در جنوب شرقی آسیا است. اقتصاد این کشور کوچک نیز مانند بسیاری از کشورهای آسیایی دیگر، به نفت و گاز وابسته است. تولید نفت و گاز نیمی از تولید ناخالص داخلی این کشور را به خود اختصاص می دهد. نفت و گاز به همراه سرمایه گذاری های خارجی در این کشور، سبب شده است که برونئی دارالسلام با جمعیت 445،000 نفری در رتبه یازدهم ثروتمندترین کشورهای جهان در سال 2023 قرار بگیرد. درآمد سرانه این کشور 78،583 دلار است.
دولت از این ثروت، برای تهیه مسکن، غذا و خدمات بهداشتی و درمانی رایگان برای ساکنین این کشور استفاده می کند.
15- ایسلند
کشور اروپایی ایسلند دارای تولید ناخالص داخلی فعلی 69,779 است. پنج سال پیش، GDP ایسلند ۷۳٫۵۲۹ و در سال 2020 این رقم ۷۸٫۱۸۱ بوده است. این شاخص در سال 2021 به 56،66 کاهش یافت و ایسلند در رتبه پانزدهم قرار گرفت. اکنون در سال 2023 با وجود رشد GDP این کشور، اما همچنان در رتبه پانزدهم قرار دارد.
دولت از این ثروت، برای تهیه مسکن، غذا و خدمات بهداشتی و درمانی رایگان برای ساکنین این کشور استفاده می کند.
لازم به ذکر است که ایران در سال2020 در جایگاه بیست و پنجم جهان و در سال 2021 با درآمد سرانه ۱۷،۶۶۲ در رتبه هشتاد و چهارم ثروتمندترین کشورهای جهان قرار داشت. اکنون اطلاعاتی از جایگاه فعلی آن در دسترس نیست.
تهیه و ترجمه: فرهاد کوکائیان
منبع: www.gfmag.com
دیدگاهتان را بنویسید